Bizim Ankara

Eczacıların Tarihinde İkinci: 'Büyük Ankara Mitingi' Bu Pazar

Ankara

Eczacılar bu pazar tarihlerindeki ikinci büyük mitingi düzenleyecek. Artan maliyetler nedeniyle uzun süredir iflas uyarısı yapan eczacılar, ilaç satışından elde ettikleri kâr oranının artırılmasını istiyor.

ECZANELER EKONOMİK DARBOĞAZDA

Ekonomik açıdan çıkmaza sürüklendiklerini belirten eczacılar, 16 Ekim Pazar günü Ankara’da büyük bir mitinge hazırlanıyor.

Soğuk zincir sistemi nedeniyle eczanelerin önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturan elektrik başta olmak üzere, doğalgaz, kira ve personel giderlerindeki artışlara karşın eczanelerin sürekli gerileyen gelir yapısı nedeniyle ortalama her iki eczaneden birinin ekonomik darboğazda olduğu belirtiliyor.

Eczacıların öncelikli talepleri arasında ilaç fiyat kararnamesinin acilen değiştirilmesi, ilaç fiyat farklarının çözüme kavuşturulması, kamu eczacılarının katsayı sorunun çözülmesi ve eczacı işsizliğine sebep olan plansız eczacılık fakültesi açılmasına son verilmesi yer alıyor.

YENİ DÜZENLEME İŞLEVSİZ BULUNDU

Resmi Gazete’de yayımlanan “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile eczanelerin ilaç satışından elde ettikleri kar oranlarında fiyat baremlerine göre çeşitli oranlarda artışa gidildi.

Buna göre eczacı kârı, 200 liraya kadar olan ilaçlarda yüzde 28, 200-400 TL arasında yüzde 18, 400 lira üzerindekiler için ise yüzde 13 olarak belirlendi. Ancak söz konusu iyileştirmeyi “çok yetersiz” bulan sektör temsilcileri, düzenlemeyi “işlevsiz” olarak niteledi.

Eczacılar baremlere göre kâr oranı sistemi yerine tüm ilaçlar için tek bir kâr oranı belirlenmesini; bu oranın da enflasyon gözetilerek her yıl güncellenmesini talep ediyor.

Türkiye’de 28 binin üzerinde eczane faaliyet gösteriyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.