Bizim Ankara

ASO Başkanı Özdebir: Kur İle Ancak Bir Yere Kadar Avantaj Sağlayabiliriz

Ankara

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir 'Teknolojiden doğan açığı kapatamadığımız sürece, daha çok satıp daha az kazanmaya devam ederiz' dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ASO Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda konuştu.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özdebir, Türkiye’nin ihracat payını ve gelirini artırmak için yüksek teknolojili ürünlere yönelmesi gerektiğini belirtti. Özdebir “Sadece Ocak-Ekim döneminde yüksek teknolojili ürünlerde 5 milyar dolarlık ihracata karşılık, 21,1 milyar dolarlık ithalat yapılmış ve 16 milyar dolar açık verilmiştir. Bu açığı kapatamadığımız sürece, dış ticarette rekabetçi bir yapıya kavuşamayız ve daha çok satıp daha az kazanmaya devam ederiz” dedi.

ASO Başkanı Özdebir burada yaptığı konuşmasında, Para Politikası Kurulu’nun karar verdiği 100 baz puan indirimi ile 2021’in 500 baz puanlık faiz indirimi ile tamamlandığını hatırlatarak, “Önümüzdeki dönemde Merkez Bankasının enflasyona odaklanarak, faiz kararını enflasyonun seyrine göre vermesi daha sağlıklı olacaktır. Çünkü ekonomi politikası tercihlerinde amaç ve araçların uyumlu olması, doğru seçilmesi ve ortaya çıkabilecek muhtemel olumsuz sonuçları engelleyecek tercihlerin ve politikaların daha da önem kazandığı bir dönemdeyiz” dedi.

Özdebir, mevcut küresel risklerin devam etmesi durumunda, dünya ekonomilerinin 2022 yılının ilk yarısında hem yüksek enflasyon hem de durgunluk sonucu; ekonomideki işsizlik oranının artmasının yanı sıra fiyatların da hızla yükseldiği durum olan stagflasyonist bir süreçle karşı karşıya kalınabileceği ihtimalinin Merkez Bankası tarafından göz önünde bulundurulmasını önerdi.

“Kur İle Ancak Bir Yere kadar Avantaj Sağlayabiliriz”

Özdebir, ihracatta rekabet üstünlüğünü sağlayan tek faktörün kur olmadığına dikkati çekerek, “Kur ile ancak bir yere kadar avantaj sağlayabiliriz. Rekabetçi bir ihracat yapısına kavuşmak için; faktör verimliliği, üretim faktörlerinin kalitesi, doğru ve uygun sanayi politikası, yerli ara ve sermaye malı kullanımı ve üretimi, öngörülebilirlik ve ölçek faktörü gibi unsurların da önemli olduğunu bilmeliyiz” diye konuştu.

Türkiye’nin ihracat payını ve gelirini artırmak için yüksek teknolojili ürünlere yönelmesi gerektiğinin altını çizen Özdebir, şunları kaydetti:

“Teknoloji ticaret açığı, ülkemizdeki üzerinde durulması gereken önemli hususlardan biri olduğunu düşüyorum. Yüksek teknoloji ve orta ileri teknolojide son 5 yılda 220 milyar dolar seviyesinin üzerinde açığımız var. Sadece Ocak-Ekim döneminde yüksek teknolojili ürünlerde 5 milyar dolarlık ihracata karşılık, 21,1 milyar dolarlık ithalat yapılmış ve 16 milyar dolar açık verilmiştir. Orta yüksek teknolojili ürünlerde ise 57,8 milyar dolar ihracata karşılık, 76,7 milyar dolar ithalatla 19 milyar dolara yakın açık oluşmuştur. Bu açığı kapatamadığımız sürece, dış ticarette rekabetçi bir yapıya kavuşamayız ve daha çok satıp daha az kazanmaya devam ederiz.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.