Bizim Ankara

Ankaralı Kadın Motokurye Konuştu

Ankara

Ekonomik zorluklar ve ağabeyinin ölümü nedeniyle motokurye olarak çalışmaya başladı. 4 kez kaza geçirdi.

Buse Şimal Şahin, 20 yaşında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümü öğrencisi bir motokurye. Şahin, ağabeyini cinayette kaybetmesinin ardından ailesinin yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle motokurye olarak çalışmaya başladı. 

10 aydır motokurye olarak çalışan Şahin, Ankara'nın ilk kadın motokuryelerinden biri oldu. Şahin, çalıştığı firmada kadın motokurye sayısının bugünlerde 55'e ulaştığını söyledi.

Çalışırken şube, yol ve teslimat adreslerinde pek çok olayla karşılaştığını belirten Şahin, kendisine yönelik hem olumlu hem olumsuz tepkilerin bulunduğunu anlattı. Şahin, son 10 ayda 4 kez kaza geçirmesine rağmen işini sürdürüyor.

Motokurye olarak çalışmak isteyen 3 kadın arkadaşına da mesleği öğrettiğini söyleyen Şahin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne giderken bu mesleği yapmak isteyen kadınlara, "Para kazanmanın ve hayatını kazanmanın pek çok yolu var. Eğer motorla tercih ediyorlarsa sadece kendilerine inansınlar ve güvensinler. Eğer ailelerinde benim annem gibi istemeyen varsa da bırakın kendi kanatlarımızda uçmamıza vesile olsunlar" diye seslendi. 

"BİSİKLET KULLANMAKTAN BİLE KORKUYORDUM"

Şahin, motokurye mesleğini tercih etme nedenini kendisine motor kullanmayı öğreten abisi ile açıkladı. Annesinin başlangıçta karşı çıktığını belirten Şahin şunları söyledi:

“Küresel, ekonomik sorunlar nedeniyle ve abim Burakhan'ı hakka yolcu etmemiz sebebiyle, 10 ay öncesinde ilk önce internette görüp sonrasında 'Ben de bu işi yapabilir miyim' diye düşündüm. Benim hep bir motor hevesim olmuştu fakat motor kullanmaktan da bir o kadar korkuyordum aslında bisiklet kullanmaktan bile korkuyordum. Abim bir gün benim korkumu yenmem için arkadaşının motorunu getirdi. Hem hevesimi alayım hem de korkumu yeneyim diye. Motor kullanmayı abim öğretti bana. Abim gittikten sonra yapabileceğim bir iş hem onun benimle olmasını istediğim hem de ayakta ve hayatta kalabilme mücadelemizi devam ettirmem için firmama başvurdum. 

Firmama başvururken ne motorum ne de motor ehliyetim vardı. Açıkçası yüksek maliyetleri olduğu için de 'Alabilir miyim' korkusu yaşadım. Annem çok karşı çıktı. Karşımda durdu, 'Hayır hayır' diye. Sonrasında benim kararlılığımla birlikte ve annem de onayladı. Annem en büyük destekçim oldu. Annemle birlikte gittik, kredi çektik, motor aldık sonrasında işe başladım. İlk günler zordu, adresleri bilmiyordum. Benim için fazla alengirli oldu hem telefondan navigasyondan bakmak hem trafiğe adapte olabilmek ve teslimatları hızlı bir şekilde gerçekleştirmek. 

"HİÇ UNUTAMADIĞIM BİR CÜMLE: 'SEN ÜLKENİN AYDINLIK YÜZÜSÜN"

Yolda, şube ve teslimat noktalarında pek çok olayla karşılaştığını anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir sıkıntı yaşadığımızda trafikte kaza, düşme olabilir hep sahadaki ekip arkadaşlarımın desteğini gördüm. Taksici abilerimiz özellikle. Bize yol öğretme konusunda onların hakkını asla inkar edemem, beni binanın önüne götüren taksici abi de vardı. Yolda ışıklarda durup 'Seninle gurur duyuyoruz' diyenleri de gördüm 'Senin burada ne işin var kız başına, Allah belanı versin' deyip hakaret edeni de gördüm. Bir teyzenin kısır gününe dahil olmuşum teslimat yaparken ve etrafımda bir maşallah zinciri oluşmuştu. Hiç unutmadığım bir cümle de, 'Sen ülkenin aydınlık yüzüsün' O insana muhteşem bir şevk veriyor, yağmurda karda buzlanma ve sıcakta, her türlü hava koşullarında sahada olduğumuz için en iyi hisseden biziz ve 10 aylık süreç içerisinde bütün mevsimleri yaşayarak işimi sürdürdüm."

"ANKARA'DA 55 ARKADAŞIMLA BİRLİKTE SAHADA ÇALIŞIYORUZ"

Teslimatlarını sağladığı bir künefe şubesinde, şubenin sahibinin ürünlerde gecikme yaratması sonucu firmasına bildirimde bulunan Şahin, bunun sonucunda şube sahibi tarafından hakaret ve şiddete varan davranışlarla karşılaştı. Şahin, yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Sen beni şikayet mi ettin' deyip hakaret etmeye başladı. Önce künefenin altına konulan tahtayı fırlattı sonrasında künefe bıçağıyla üzerime saldırdı. Annem arabayla takip ediyordu. Çok korktum, annemin yanına koştum. Adam saldırmaya devam etti. Annem, 'O benim yavrum sen ona nasıl böyle davranırsın' dediğinde içeri kaçtı. Evet, çok korkunç deneyimler de yaşadım hatta bunlardan bir tanesi de mağazaların mobbing uygulama şekli. Kadın kurye gördüklerinde 'Biz nasıl istersek öyle davranabiliriz' denemesi yapılıyor, sadece ben değil tüm kadın arkadaşlarıma yapılıyor. Ben ilk başlayanlardanım Ankara'da şu anda 55 arkadaşımla birlikte sahada çalışıyoruz. Böyle tavırlarla karşılaştığımızda operasyona bilgi veriyoruz. Operasyon bir yaptırım uyguluyor veya uygulamıyor. Biz gittiğimizde nasıl davranmamız gerektiğini anlıyoruz. Bunlar kötü örnekler. Tam tersi çok iyi işletmeler de var. Çalıştığım şubelerde 2 şube hariç bir sorun yaşamadım. Bana saldıran künefecinin lafını hiç unutmuyorum, 'Kadın başına bu saatte ahlaksızlık mi yapıyorsun?' dedi. Ben ahlaksızlık yapmıyorum ekmeğimi taştan çıkartıyorum, helal ekmek kovalıyorum." 

"KENDİ KANATLARIMIZDA UÇMAMIZA VESİLE OLSUNLAR"

Şahin, çalıştığı firmanın ilk kadın motokuryelerinden biri olduğunu belirterek, trafikte 4 kez iş kazası yaşadığını söyledi. Bel kemiğinin kırıldığını ve iki ay tedavi gördüğünü anlatan Şahin, yine de işini sürdürüyor. Şahin, motokurye olarak çalışmak isteyen kadınlara ve ailelerine ise şöyle seslendi:

"Bu işi yapmaya hevesli olan 3 arkadaşım benim yönlendirmem ve desteğimle, hatta ben öğrettim benim motorumdaki çizikler de biraz onlar kaynaklı. Başladılar ve şu an gayet mutlular. Para kazanmanın ve hayatını kazanmanın pek çok yolu var. Eğer motorla tercih ediyorlarsa sadece kendilerine inansınlar ve güvensinler. Eğer ailelerinde benim annem gibi istemeyen varsa da bırakın kendi kanatlarımızda uçmamıza vesile olsunlar"

"İŞİNİN HAKKINI VERDİ"

Buse'nin annesi Sevim Erciyas ise, kızının bu işi yapmasını başlangıçta istemediğini anlattı. Anne, "Buse'nin meslek tercihi asla benim tercihim değil ama haksızlık etmek istemem evladıma teşekkür ediyorum sorumluluk bilinci için. Anneler evlatlarını toparlar ama Buse beni toparladı. Oğlum bir cinayete kurban gitti. Sağlık problemlerim neticesinde kızım böyle bir işe kalkıştı. Önce çok zorladım, 'Hayır' dedim. Onun peşinde ikiz kardeş gibi gezmek durumunda kaldığım günler de oldu ama işinin hakkını verdi" diye konuştu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.