Bizim Ankara

"Ankara'da Rant Projesine Can Suyu"

Ankara

İller Bankası’nın, imar planları meslek odalarınca yargıya taşınan ve “Rant projesi” olarak nitelendirilen Merkez Ankara Projesi’ne ait iskansız bir gökdelene taşındığı ortaya çıktı. CHP’li Emir, “Kamu kaynakları ile rant projesine can suyu verdiler” dedi.

İller Bankası’nın, imar planları meslek odalarınca yargıya taşınan ve “Rant projesi” olarak nitelendirilen Merkez Ankara Projesi’ne ait iskansız bir gökdelene taşındığı ortaya çıktı. CHP’li Emir, “Kamu kaynakları ile rant projesine can suyu verdiler” dedi.

TABELA ASILDI

evrensel.net'ten Meltem Akyol'un haberine göre Ulus'taki, 1937’de inşa edilen, tarihi binası, 2017 yılında yıkılan İller Bankası, bu tarihten itibaren kiracı konumuna düştü. Tarihi binasının yıkılış yılı olan 2017 itibarıyla kiracı konumda bulunan banka, Sayıştay tarafından da “Bir an önce bina yapılmalı ve kira ödemesinden kurtulunmalı” şeklinde uyarıldı.

Bu uyarı dikkate alınmadığını söyleyen CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, İller Bankası’nın tabelası, meslek odalarının “Kent suçu” olarak tanımladığı Merkez Ankara Projesi kapsamında dikilen gökdelenlerden birinin üst katlarına asıldığını duyurdu.

‘KAMU KURUMU İSKANSIZ BİNAYA NASIL TAŞINIR?’

Merkez Ankara Projesi Pasifik İnşaat’a ait. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize’den hemşerisi ve AKP Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik İnşaat’ın uzun süredir dairelerini satamadığını söyleyen Emir, “Aralarında TCDD’nin de olduğu bazı kamu kurumlarının buraya taşınmak istediğini biliyorduk. Firmaya kamu kaynaklarıyla can suyu verilmek isteniyor” dedi. Emir’in dikkat çektiği noktalardan biri ise İller Bankası’nın taşındığı binanın iskansız olduğu. “Burada aynı zamanda bir kent suçu işlendi” diyen Emir, “Bir kamu kurumu, alelacele iskansız bir binaya nasıl taşınır? Taşınmasının sebebi nedir?” diye sordu. Emir, “Sağlıklı kentleşmeden sorumlu bir kurum olan İller Bankası'nın, iskansız bir binaya taşınmış olması da kabul edilemez” dedi.

BAKAN KURUM’A SORULDU: KİRASI, MALİYETİ, GEREKÇESİ…

CHP’li Emir, İller Bankası’nın Merkez Ankara Projesi’ne taşınmasını TBMM gündemine de taşıdı. Emir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde şunları sordu:

Sayıştay’ın uyarıları dikkate alınarak İller Bankası için bir genel müdürlük binası inşa edilecek midir?

İller Bankası’nın apar topar Merkez Ankara’ya taşınmasının gerekçesi nedir?

İller Bankası Merkez Ankara’daki yeni yerinde kiracı konumunda mıdır? Eğer öyle ise bankanın kasasından kira için ne kadar para çıkmaktadır?

İller Bankası projeden yer mi satın almıştır? Satın alındıysa satın alma maliyeti nedir?

TESCİLLİ BİNASI 2017’DE YIKILDI

İller Bankası'nın binası, 1937'de Seyfi Arkan tarafından Ulus'ta inşa edilmişti. Banka 1933 yılında belediyelerin imar faaliyetlerini finanse etmek amacıyla 'Belediyeler Bankası' adı ile kurulurken, yeni inşa edilecek bina için de 1935'te yarışma açılmıştı. 18 farklı proje arasından, Seyfi Arkan'ın sunduğu iki projeden biri seçilmişti. İnşaat 1937'de tamamlanan yapı, erken Cumhuriyet döneminin en önemli mimarı ve kültürel miraslarından biri olarak kabul ediliyordu.

Ancak binanın yakınında 2013 yılında bir cami inşaatı başladı. 2016’sa tescili kaldırılan bina, 'yeni yapılacak caminin alanına girdiği için’ 2017'nin yaz aylarında yıkıldı. İller Bankası ise bu süreçte kiraya mahkum oldu.

SAYIŞTAY UYARMIŞTI: BİR AN ÖNCE BİNA YAPIN!

Yerel yönetimlere kentsel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla uluslararası standartlarda proje üretmek ve geliştirmek, kredi sağlamak, danışmanlık yapmak ve teknik destek vermek amacıyla kurulan İller Bankasının (İLBANK), kira ödemesine dair Sayıştay’ın 2019 raporunda önemli uyarı dikkat çekmişti. Raporda, biri kiralık olmak üzere dört farklı yerde hizmet veren bankaya “İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki tüm hizmet birimlerinin bir arada toplanmasını sağlayacak büyüklükte bir hizmet binasının bir an önce yapılmasının yararlı olacağı değerlendirilmektedir” uyarısı yapılmıştı. Sayıştay’ın, uyarısına karşın banka, 2019 yılında Çukurambar’da bulunan bir gökdelenden yer kiralayan banka aynı tarihlerde çeşitli kentlerdeki 22 taşınmazını daha satışa çıkarmıştı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.