Bizim Ankara

Ankara'da 'Kadının Adı Var'

Ankara

Üretimden, eğitime, şiddetle mücadeleden, sosyal desteklere hayatın her alanında kadının yanında olan ABB sayesinde Ankara, 'kadın dostu kent' olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), geçen yıl kadınlara yönelik hizmet ve projeleriyle dikkat çekti.

Bizim Ankara, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kadınlara yönelik proje ve çalışmalarını derledi.

İşte ABB'nin kadınlara yönelik hizmetlerinden öne çıkanlar:

ANKARA'DA 'KADININ ADI VAR'

2021 Eylül ayında Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığını kuran Ankara Büyükşehir Belediyesi, pandemiye rağmen ulusal ve uluslararası projelerine ara vermeden devam etti.

Kentteki eşitsizliğin azaltılması ve kadınların kentsel hizmetlere erişiminin kolaylaştırılması için Yerel Eşitlik Eylem Planı oluşturuldu. Tüm yıl boyunca 7-24 Alo Şiddet Hattı, yerel eşitlik eylem planı, uluslararası projeler, kadın ve çocuk bülteni, farkındalık kampanyaları, kız çocuklarının eğitme dahil edilmesi, kadın kooperatiflerinin desteklenmesi gibi pek çok alanda çalışmalar yürütüldü.

ÜRETEN KADINA DESTEK VERİLDİ

Başkent’te yaşayan kadın hayvan üreticilerinin teşvik edilmesi için Büyükşehir Belediyesi'nin Gölbaşı Karaoğlan’daki arazisinde üretilen yaklaşık bin 500 ton mısır silajı, yüzde 100 hibe şeklinde 25 ilçedeki hayvan üreticisi kadınlara dağıtıldı.

ÇALIŞAN ANNEYE YARDIM, İŞ ARAYAN KADINA SERTİFİKA

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan iş birliği protokolü ile çalışan annelere destek sağlandı. Aynı zamanda kadın istihdamı artırıldı. “Okul Öncesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi” programına katılan lise ve dengi bölümlerden mezun kadınlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika programı açıldı.

ABB, HER ALANDA KADINLARIN YANINDA

Cinsiyet ayrımcılığına karşı projeler üreterek, kadına karşı şiddetle mücadele konusunda toplumsal farkındalık yaratan Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı raporuna göre geçen yıl 217 kadına yüzyüze görüşmeyle, 2 bin 583 kadına ise telefonla danışma hizmeti verildi. Öte yandan gezici araç ile 5 bin 180 kadına sahada ulaşıldı.

DİKKAT ÇEKEN PROJE: ERKEK ÇOCUKLAR ANNELERİNDEN AYRILMAYACAK

ABB’nin Başkentli kadınlara yönelik en önemli projelerinden biri olan “60 Yatak Kapasiteli Kadın Barınmaevi” Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek.

Mevcut Sığınma Evleri, 12 yaş üstü erkek çocukların anneleriyle birlikte kalmasına izin vermezken, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Barınma Evi'nde kurulacak Aile Odaları ile 12 yaş üstü erkek çocuklar da anneleriyle birlikte kalabilecek.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) iş birliğinde açılması planlanan yeni model Kadın Barınma Evi, hem kadınların barınma ihtiyacını karşılayacak hem de meslek atölyeleri sayesinde meslek sahibi olmalarını sağlayacak. Barınma Evinde kurulacak Cam Atölyesi ile kadınlar meslek öğrenerek hem üretecek hem de kendi ekonomik özgürlüklerini elde edebilecek. 

KIZ ÇOCUKLARININ YERİ 'OKUL'

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile yürütülen 'Mültecilerin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında Ankara'da 521 kız çocuğu okula gönderildi. 347 kadının dil ve meslek eğitimi alması sağlandı. 

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve ABB iş birliği ile başlatılan 'Sığınmacı Kadın ve Gençlerin Desteklenmesi Projesi' ile de toplam 2 bin 149 kadın ve genç mesleki eğitimden yararlandı.

‘MOR HARİTAM’ İLE BAŞKENT’TE HAYAT DAHA GÜVENLİ

Kadınların güçlenmesi için farklı mekanizmaları kullanan Ankara Büyükşehir Belediyesi geçen yıl Türkiye’nin ilk dijital kadın haritası olan MOR HARİTAM’I hayata geçirdi. Ankara’nın, kadınlar için daha güvenli hale getirilmesi hedefi ile hayata geçirilen ‘Mor Haritam’ üzerinden kadınlardan alınan geri bildirimler sayesinde Ankara’daki güvensiz ve riskli bölgeler tespit ediliyor. Harita sayesinde hizmetlerin planlama ve bütçeleme süreçlerine kadınlar da dahil ediliyor.

Başkent Mobil uygulamasına eklenen 'Mor Haritam' sistemi ile kadınlar ilçelerdeki kreşleri, şiddet önleme merkezlerini, meslek kursları ve danışma merkezlerini adres ve telefonları ile görebiliyor, kendi mahallelerindeki tüm verilere ulaşabiliyor.

2022 ANKARASI KADINLAR İÇİN DAHA 'GÜVENLİ VE EŞİTLİKÇİ' OLACAK

Yine bir ilk olan KADIN GÜÇLENME MERKEZİ projesi ile de üniversite-stk-yerel yönetim gücü tek kapı hizmet modelinde birleştirildi. Kadın Danışma Merkezine başvuran 5180 kadına doğrudan destek sağlandı.

2022 yılında 'Şiddet Mağduru Kadınların İstihdama Katılımının Kolaylaştırılması Projesi' adıyla devam edecek çalışmalarla sığınma evlerinden destek alan kadınların istihdama katılımının kolaylaştırılması amacıyla meslek atölyesi kurulması da hedefleniyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi kentin kadınlar için daha güvenli ve eşit bir alan olması için 2022 yılında kadınlar için yürütülecek projeleri 'eşitsizliğin azaltılması ve hizmetlere erişimin kolaylaştırılması' ana teması doğrultusunda planladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.