Bizim Ankara

Ankara Adliyesi'nde İnşaat Bilmecesi

Ankara

Adalet Bakanlığı: Ankara Adliyesi inşaatının başlangıç, bitiş ve açılış tarihi tarafımızca bilinmemektedir.

Avukat Ali Özdemir, Ankara’da yaşanan adliye sorununu, 14 Şubat 2022 tarihinde CİMER’e yaptığı başvuruyla gündeme getirdi. Özdemir, CİMER aracılığıyla Adalet Bakanlığı’na şu soruyu yöneltti:

ANKARA'YA YENİ ADLİYE BİNASI NE ZAMAN YAPILACAK?

“Kamuoyuna yansıdığı üzere, 30.10.2019 tarihinde Adalet Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında Yeni Ankara Adliyesi Binası Yapım Protokolü imzalanmıştır.

Bu protokol uyarınca, Yenimahalle ilçesinde bulunan eski MİT arazisinin 250 dönümlük kısmına yeni Ankara Adliyesi yapılacağı belirtilmiş ve bu durum kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Aradan geçen yaklaşık 2,5 yıllık süre zarfında, yeni adliye binaları eklenerek Ankara’daki adliye sayısı altıya çıkarılmış.

Bu durum gerek vatandaşın adliyeye erişimini gerekse de her gün adliyelerde vatandaşın hakkını arayan avukatın adliyeye ve adalete erişimini güçleştirmektedir.

Bahsi geçen protokol çerçevesinde, yeni Ankara Adliyesi binasının yapımının hangi aşamada olduğunun, planlanan bitiş ve açılış tarihinin ne zaman olduğunun tarafıma bildirilmesini saygılarımla talep ederim.”

"İNŞAATIN BAŞLANGIÇ, BİTİŞ VE AÇILIŞ TARİHİ TARAFIMIZCA BİLİNMİYOR"

Adalet Bakanlığı, Özdemir’in bu sorusuna 18 Şubat 2022 tarihinde şu yanıtı verdi:

“Adalet Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan Ankara Adalet Binası Yapım Protokolü gereği uygulama projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Yapı İşleri Genel Müdürlüğü) tarafından yürütülmektedir.

Söz konusu yeni yapılacak adalet binası Yenimahalle ilçesi, eski MİT arazisi üzerinde yapılması planlanmakta olup mevcut arazi üzerinde bulunan eski binaların yıkımına Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün denetiminde 31 Ocak 2022’de imzalanan sözleşme çerçevesinde başlanmıştır.

Yeni yapılacak adalet binası inşaatına yıkım işlerine müteakip başlanacağı, ancak inşaatın başlangıç, bitiş ve açılış tarihinin tarafımızca bilinmediği, bahse konu tarihlerin yapı denetim hizmetlerini yapacak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanmasının uygun olacağı hususunda bilgilerini rica ederim.”

"ADALETE ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRMASI GEREKEN DEVLET, MAALESEF BU HUSUSU UMURSAMAMAKTADIR"

Ali Özdemir, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın kendisine gönderdiği yanıtı şöyle değerlendirdi:

“Ankara’da adalete erişim sorunu giderek büyüyor. Şu an için altı parça adliyeden ibaret adalet sarayları, maalesef hukuk dağıtmakta, adalete erişimde ciddi bir sorun teşkil ediyor. Bu sorun sadece biz avukatların değil, bütün yurttaşların sorunudur. Adalete erişimi kolaylaştırması gereken devlet, maalesef bu hususu umursamamaktadır. 2019 yılında, tek adliye sarayına bütün adliye saraylarının toplanacağı vaadinde bulunan, MİT lojmanlarının yerine büyük bir adliye sarayı inşa edileceğini açıklayan Adalet Bakanlığı, hala bu konuda onaylanmış projeyi yaşama geçirememekte. Hatta 14 Şubat 2022 tarihinde yaptığım başvuruya verilen cevapta, bu adalet sarayı inşaatının ne zaman başlayacağı ve ne zaman bitirileceği hususunda bilgi sahibi dahi olmadığını, bu konuda muhtariyetin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait olduğunu söyledi.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.