Bizim Ankara

“ABB Elini Taşın Altına Koydu”

Ankara

Akaryakıt fiyatlarına gelen son zamların ardından Özel Halk Otobüsleri ile ilgili yaşanan gelişmeler gündemin ön sıralarında yer alıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker, konuyla ilgili olarak işin perde arkasını Bizim Ankara'ya anlattı.

ABB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker, toplu ulaşımın yüzde 30’un üzerindeki bölümünü ücretsiz taşımanın oluşturduğunu ve yaşanan sorunun temelinde bu durumun yattığını ifade etti.

Beker, Özel Halk Otobüsleri ile yapılan toplu taşıma sisteminin işleyişi ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Ankara’da toplu ulaşımda hem EGO hem de özel halk otobüsleri olarak günde yaklaşık 1 milyon 200 bin yolcu taşınıyor. Bu rakamın 400 binini ise ücretsiz yolcular oluşturuyor. Ücretsiz taşıma hizmeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın koyduğu kanunla devam ediyor. Toplu taşıma ücretinin gelen son zamların ardından 10 TL olması gerekir. Fakat burada Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, bu rakamı sübvanse etti. Mevcut durumda ulaşım sektöründe büyük sıkıntı var. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Özel Halk Otobüslerine aylık 1350 TL destek veriyor. Bu destek rakamını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 6-7 bin liraya çıkarırsa esnaf rahatlar.”

Adnan Beker, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yavaş’ın hiçbir ayrım yapmadan vatandaştan yana davrandığını ve pandemi süresince ulaşım sektörüne destek verdiğini, vermeye de devam ettiğini kaydetti.

Beker sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akaryakıttaki zamlar Türkiye’de herkesi etkiliyor ancak en çok ulaşım sektörünü etkiliyor. Bakanlık yetkilileri, yaşanan sorun kapsamında görüştükleri ulaşım sektörü oda başkanlarına, ancak yüzde 30’luk bir artış yapılabileceğini iletmiş. Ancak bu rakam, ulaşım sektöründeki esnafın sorununu çözmez. Ücretsiz taşıma kararı, Bakanlık tarafından alındı. Hükümet bu kararı aldı almasına ancak ulaşım sektörünün artan maliyetlerini gözönüne almıyor. Esnaf kar etmeyi bir kenara bıraktı, şu ekonomik zorlukta sadece zarar etmek istemiyor.”

YAŞANAN SORUNUN TEMELİ ÜCRETSİZ TAŞIMA

Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker, ulaşım sektöründeki esnafın en büyük yükünün ücretsiz taşıma olduğunu söyledi.

“ABB olarak biz gereken nakdi desteği verdik ve vermeye devam ediyoruz. Ama aynı zamanda biz, ücretsiz ulaşım hizmetinden faydalanan vatandaşların gündeme getirilmesinden son derece rahatsızız. Ulaşım esnafı ile toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanan yolcular arasında tatsızlıklar olabiliyor. Büyüklerimizi, canımız ciğerlerimizi incitebiliyorlar. Ankara Büyükşehir Belediyesi taşın altına elini koydu. Bu ücretleri biz ödüyoruz. Onun için artık hiçbir esnaf, ‘sen ücretsiz biniyorsun, sen bedavacısın’ diyemeyecek. Zaten o esnaf cezalandırılıyor. Başkan Mansur Yavaş ve biz çok hassasız.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.