Bizim Ankara

6'lı İttifakın Ankara İl Başkanları Konuştu - 3

Ankara

6 muhalefet partisinin liderleri 27 Mart Pazar günü tekrar bir araya gelecek. Ankara’da temelleri yeniden atılmaya çalışılan parlamenter sistem tekrar inşa edilebilecek mi? Liderleri buluşturan irade nasıl doğdu? Örgütler, liderlerin aynı masa etrafında buluşmasında nasıl bir rol aldı? Bizim Ankara, bu tarihi sürece not düşecek bir haber dizisi hazırladı. Ankara il başkanları süreci, Bizim Ankara Temsilcisi Seval Yıldırım’a anlattı.

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, İYİ Parti Ankara İl Başkanı Yetkin Öztürk, Demokrat Parti Ankara İl Başkanı Erkin Delikanlı, Saadet Partisi Ankara İl Başkanı Fatih Beyazıt, DEVA Partisi Ankara İl Başkanı Ali Güven ve Gelecek Partisi Ankara İl Başkanı Gülnur Hayran süreci tüm samimiyetiyle Bizim Ankara’ya değerlendirdi.

Demokrat Parti Ankara İl Başkanı Erkin Delikanlı, 6 muhalefet partisinin bir araya gelme sürecinin liderler düzeyinde başladığını ancak örgütler düzeyinde süreklilik kazanarak devam ettiğini belirtti.

Ankara İl Başkanlarının düzenli hale getirdiği aylık toplantılarda uzlaşma kültürünün teşkilata aktarılmasının yollarının konuşulduğunu ifade eden Delikanlı, 

“İttifakın temelleri atıldıktan sonra biz o periyodu devam ettirelim, genel başkanların almış olduğu bu inisiyatifi, bu kararlılığı il bazında, teşkilatlarımıza da aktarabilelim. Ya da illerin teşkilatlarından bağlı bulunduğumuz ilin taleplerini, koşulları veya beklentilerini genel merkezlerimize aktarabilelim olgusuyla bu sistemi kurduk." diye konuştu.

Seval Yıldırım: 6 muhalefet partisinin bir araya gelmesinde ve sürecin ilerlemesinde il başkanlarının rolü yok mu?

Erkin Delikanlı: İllaki var. Neyi kastediyoruz; vatandaşın ekonomik, sosyal, eğitim olarak ne beklentileri varsa bunları genel merkezlerimize ilettik. 

“ANKARA İL BAŞKANLARI TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU”

Biliyorsunuz çok uzun süredir, 20 yılın ilk birkaç senesinden sonra çok ciddi bir kutuplaşma ortaya çıktı. Son dönemlerde de bu pik yaptı. O kutuplaşmanın dışında birlikte olma ihtiyacı, bir diyalog sürecinin başlaması ihtiyacı vardı. Genel başkanlar bunu başlatınca il başkanları seviyesinde de biz bunu yaptık. Ankara’dan da tüm Türkiye’ye domino etkisi olarak gitti. Bütün iller de aynı şekilde bu kahvaltıları yapmaya başladı”

Seval Yıldırım: 6 muhalefet partisinin Ankara İl Başkanı bir araya gelince neler konuşuyor?

Erkin Delikanlı: Temelde illerimizin sorunlarını konuşuyoruz, illerimizdeki insanların beklentilerini konuşuyoruz, bir konudan hepimiz şikayetçiyiz, mutsuzuz. Sadece Ankara’da değil tüm illerde insanlar başlarını önüne eğmiş yürüyorlar. Gülen yüz yok, motivasyon yok. 

“Z KUŞAĞINA SIRALARI, KUYRUKLARI GÖSTERDİLER”

Hayat pahalılığının getirdiği sonuçları konuşuyoruz. Eskiye atıfta bulunarak ‘burada sıralar vardı, kuyruklar vardı, eski Türkiye dediler, dediler o beğenmedikleri, kutuplaştırdıkları Z kuşağına sıraları gösterdiler… Bunları konuşuyoruz. İlimiz için beklentiler ne olur, yeni projeler ne olur, ayrıştırıcı değil de birlikte nasıl projeler üretiriz? Birbirimize engel olmadan, birbirimizle diyalog halinde. Çünkü 6 siyasi partinin ideolojisi de birbirinden farklı, siyasi görüşü de birbirinden farklı. Ama temel olan nokta şehrin bütünlüğü, organizasyonu, şehrin ekonomiye katkısı, eğitime katkısı, sosyolojiye katkısı. Bunlar siyasi parti görüşü ne olursa olsun hepimizin ortak değerleri. Bu ortak değerler doğrultusunda konuşuyoruz, bazen de sohbet ediyoruz. Ona da ihtiyacımız var bizim il başkanları olarak. Azıcık da dedikodu yapıyoruz.”

“SİSTEMİN ŞEKLİ DEĞİL İÇERİĞİ ÖNEMLİ”

Bir araya gelen 6 siyasi partinin yeniden inşa etmek istediği ‘güçlendirilmiş parlamenter sistemin’ özelliklerini de anlatan Delikanlı, sistemin şekil olarak değil içerik olarak önem taşıdığının altını çizdi. Toplumdaki negatif havanın dağılmasında şeffaf ve denetim mekanizması çalışan bir parlamenter sistemin etkili olacağını vurguladı.

Erkin Delikanlı, güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin şunlara dikkat çekti:

“Başlıklara dikkat ederseniz ekonomiden eğitime, adaletten liyakate varana kadar her türlü başlık çok ciddi anlamda değerlendirildi. Çok ciddi anlamda bunlarla ilgili çalışıldı ve güne uygun hale getirildi. Artık bundan sonraki buluşmalar şunu anlatacak; benzinin fiyatı, ekmeğin fiyatı, unun fiyatı, suyun fiyatı, susamın fiyatı, herhangi bir üründeki hammadde temininden tutun da aklınıza gelebilecek şu anda yaşadıkları, bize yaşattıkları her türlü negatifliğin parlamenter sistemin şeffaf denetleyici ilkeleriyle beraber nasıl düzeleceğini anlatacağız bu saatten sonra. Genel başkanlarımız bunları anlatacak, biz de il başkanları olarak teşkilatlarımıza ve bağlı bulunduğumuz illerde vatandaşlarımıza anlatacağız. 

“BELLİ GRUPLAR, ÖZEL İNSANLAR ORTADAN KALKACAK”

Bir ihale yapılacak, ihale kanununda siz hiçbir şekilde denetlemeye, şeffaflığa müsaade etmeyeceksiniz, bir tane madde uyduracaksınız, bütün ihaleler o madde üzerinden yapılacak ve 5 tane özel ve seçilmiş insana gidecek! Parlamenter sisteme geçildiği zaman kendini denetleyen, yasama, yürütme, yargı tekrar faal olacak. Herhangi bir siyasi partinin ya da herhangi bir bireyin tekelinde olunan durum ortadan kalkacak. Belli gruplar, belli özel insanlar ortadan kalkacak. Bunun da ekonomiye yansımaları olacak. Çünkü istikrar olacak, denetleme olacak. Dolayısıyla güçlendirilmiş parlamenter sistem tek başına yönetim değişikliği değil; ekonomisinden, eğitime düzelmenin, kalkınmanın kaldığı yerden devam etmesinin de bir başlangıcı.”


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.