Bizim Ankara

“25 Bin Numune Alınıyor, Ankara’da Şebeke Suyu İçilebilir”

Ankara

Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Başkent’in içme suyuna ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Bizim Ankara’ya konuşan Öztürk, bin 257 farklı noktadan aralıklarla numune alındığını açıkladı. “Vatandaşlarımız musluklarından akan suyu gönül rahatlığıyla tüketebilir” dedi.

ASBESTLİ BORULAR, ANKARA’NIN KIRK YILDIR KANAYAN YARASI 

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Bizim Ankara Temsilcisi Seval Yıldırım’ın sorularını yanıtladı.

Son günlerin tartışma konusu asbestli borularla ilgili çalışmaların tamamlanmasıyla 13 ilçede 40 yıldır kullanılan asbestli boruların değişmiş olacağını belirten Öztürk, “yaklaşık 220 kilometrelik asbestli hat devre dışı kalacak” diye konuştu.

“ANKARA’DA ÖNCELİK HALKIN SAĞLIĞI”

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş göreve gelir gelmez yaptığı açıklamada, ‘Benim önceliğim halkın sağlığı, halkın canı’ diyerek belediye kaynaklarının geçmiş dönemlerde olduğu gibi ütopik projelere değil de gerçek sorunlara harcanacağını açıkladı. Hemen ardından ASKİ Genel Müdürlüğü de şehir şebeke sistemindeki asbestli boruların değişimi için kolları sıvadı” diyen Öztürk sürece ilişkin bilgi verdi.

”3 Temmuz 2020 tarihinde ‘Polatlı ve Beypazarı İlçeleri Asbest ve Kullanım Ömrünü Tamamlamış İçme Suyu Şebeke ve İletim Hatları Yenileme İşi’ için ihaleye çıkıldı. Ardından da çalışmalara başladık ve 220 kilometre uzunluğundaki asbestli boruların yerine yeni hat yapımında sona geldik. Yine bu çalışmalar kapsamında eskiyen ve ekonomik ömrünü tamamlayan PVC ve benzeri hatların da yenileme çalışmalarını gerçekleştirdik. Yenilenen bu hatlar ile şehrimizde su kalitesi artacak, çürüyen boruların değişimi ile kaçak su kaybı da önlenecek.”

“220 KİLOMETRELİK ASBESTLİ BORU DEĞİŞİYOR”

Bugüne kadar Polatlı, Beypazarı, Nallıhan, Çubuk, Şereflikoçhisar, Kalecik ve Evren’de yer alan asbestli hatları kullanım dışı bıraktıklarını söyleyen ASKİ Genel Müdürü “Buralardaki asbestli çimento boruları, sağlıklı polietilen borularla yeniliyoruz. Şebeke suyu hattını; asbestli borulara paralel döşenen, ekonomik ömrü uzun, dayanıklı ve insan sağlığına zararsız borularla yeniliyoruz. Çalışmalar tamamlandığında 13 ilçede 40 yıldır kullanılan ömrünü tamamlamış yaklaşık 220 kilometrelik asbestli hat devre dışı kalmış olacak“ dedi.

“HASAR GÖRMÜŞ ASBESTLİ BORULAR KANSEROJEN OLABİLİYOR”

Özellikle hasar görmüş asbestli boruların kanserojen etki yaratabildiği için tüm dünyada yasaklandığını hatırlatan ASKİ Genel Müdürü Öztürk, Türkiye’de de “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik” kapsamında 2010 yılından itibaren asbest liflerinin ve bu lifleri içeren karışımların, eşya imalatının, piyasaya arzının ve kullanımının yasak olduğunu söyledi.

“ASBESTLİ BORULAR İŞÇİ SAĞLIĞI İÇİN ÖNLEM ALINARAK SÖKÜLÜYOR”

Asbestli su borularının değişimi yapılırken işçi ve çevre sağlığının korunması da önem taşıyor. Bu konuda ASKİ olarak iş güvenliğini son derece önemsediklerini vurgulayan Öztürk “Yaptığımız ihalelerde asbestli hatlar ile ilgili çalışma güvenliği ve işçi sağlığını ifade eden yönetmelikler ihale dokümanlarında yer almıştır. Bu nedenle de her projede olduğu gibi asbestli boruların değişimi yapılırken de gerek işçi gerek çevre sağlığı açısından tüm önlemler alındı. Asbestli borulara paralel yeni bir hat döşediğimiz için de iş güvenliği açısından herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SU ARITMA TESİSİ ANKARA’DA”

“Ankaralı içme suyunu musluktan içebilir mi?” sorusunu da yanıtlayan ASKİ Genel Müdürü Öztürk şu bilgileri paylaştı:

“ASKİ’nin abonelerine sunduğu, musluklardan akan su son derece temiz, sağlıklı ve kalitelidir. Türkiye’nin en büyük su arıtma tesisi olan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi Yerleşkesi’nde yer alan Su Kalite Merkezi, 37 uzman personeli ile Ankara’nın suyunu sürekli kontrol altında tutuyor.

“TESİSİN KALİTESİ YÜKSELTİLDİ”

Göreve başladıktan sonra, tesisimizde durultucu, filtre vb. birçok yeni ünite yapılarak tesisin kalitesi yükseltilmiştir. Bin 257 farklı noktadan aralıklarla numune alarak analiz ediyoruz. Yılda yaklaşık 25 bin numuneden bahsediyorum. Laboratuvarda son teknoloji ile donatılan cihazlar var. Burada sadece içme suyu değil atık suyun kimyasal ve bakteriyolojik analizlerini de yapıyoruz.

“SAĞLIK BAKANLIĞI DA 6 BİN SU NUMUNESİ ALIYOR, KONTROL YAPIYOR”

Ayrıca Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü de bizim sağladığımız sudan yaklaşık 6 bin numune alarak sonuçları kurumumuza gönderiyor. Ankara’nın suyu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Birliği’nin (AB) standart değerleri ile Sağlık Bakanlığı’nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliği’nde belirtilen kriterlere göre değerlendiriliyor.

“ANKARALI GÖNÜL RAHATLIĞIYLA ŞEBEKE SUYUNU İÇEBİLİR”

İlgili değerler hem uluslararası hem de bakanlığımızın çıkardığı yönetmelikteki sınır değerlerin altında. Bu nedenle Başkentli vatandaşlarımız musluklarından akan suyu gönül rahatlığıyla, güvenle tüketebilir. Ayrıca şeffaflık ilkesi gereğince su analiz sonuçlarını, web sitemizde düzenli olarak açıklıyoruz. İsteyen herkes buradan sayfamıza girerek analiz sonuçlarını takip edebilir.”

“APARTMAN SU DEPOLARININ BAKIMLARI İHMAL EDİLMEMELİ”

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk temiz suyun evlere ulaşmasında apartmanların su depolarının ve tesisatlarının da önem taşıdığını hatırlattı. Depo ve boruların bakımına gereken özenin gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Başkentlilerin şehir şebeke suyunu sağlıklı bir şekilde tüketebilmesi için mutlaka su depolarının bakımlarını periyodik olarak yaptırmaları şart. Apartman içindeki tesisatlar eskiyse yenilenmeli“ dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.